Russian (CIS)Ukrainian (UA)
Дієти

| Друк |

Дієта й фітотерапія при змішаних уратно-оксалатних каменях у нирках і кристалурії

Основні принципи лікування уратокам’яної хвороби - обмеження надходження в організм пуринових основ, включення у раціон продуктів, багатих магнієм, і підвищення кислотності сечі. Це досягається за допомогою

1) лікувального харчування;

2) проведення профілактичних курсів фітотерапії.

Фітотерапія при уратурії

Проводиться регулярно 2 тижні кожного місяця.

Трави: споришу, кукурудзяні приймочки, сухоцвіт болотна, стручки квасолі, солома або зерно вівса, корінь пирію повзучого, плоди шипшини, м'ята перцева, репяшок (ширяло), фіалка триколірна, деревій, звіробій, ортосифон, мучниця, березові бруньки.

Листя: малини, суниці, смородини, чорниці, шовковиці, барбарису, ожини
Колір: вересу, волошки, бузини чорної.

З готових рослинних препаратів для курсу фітотерапії можна використовувати комбінований рослинний препарат із комплексною дією на нирки й сечові шляхи компанії Біонорика АГ (Німеччина) - Канефрон Н.

Переваги Канефрону Н:
- Високоякісний рослинний препарат, що складається зі стандартизованих екстрактів кореня любистку, трави золототисячника, листя розмарину.
- Чинить комплексну дію на нирки й сечові шляхи (сечогінну, спазмолітичну, протизапальну, антимікробну, нефропротекторну).
- Нормалізує рН (кислотність) сечі до 6,2-6,8, що попереджає ріст і утворення уратно-оксалатних каменів.
- Поліпшує результати лікування антибіотиками.
- Показаний для лікування запальних захворювань нирок і сечових шляхів, а також для лікування й профілактики каменеутворення.
- Добре переноситься, ідеальний при необхідності тривалої терапії.
- Дорослі приймають по 2 драже або по 50 крапель 3 рази на день.

 

АНЕФРОН Н - ГАРМОНІЯ ЛІКУВАННЯ ХВОРОБ НИРОК І СЕЧОВИХ ШЛЯХІВ


В. В. Черненко, НДІ урології, клініка сечокам’яної хворобини

Лікувальне харчування

Продукти

Рекомендовано

Виключити

М'ясо, птиця, риба

Нежирні, до 3 разів у тиждень, отварные. Після відварювання використовують у різних блюдах. У меню додають 150 г отварного м'яса або 160-170 г отварной риби

Печінка, бруньки, мова, мозки, мя< молодих тварин і птаха, до. баси, копченості, солона, до: ченая й жирна риба, м'ясні рибні консерви, ікра

Молочні продукти

Кисломолочні продукти, сир і блюда з нього, сметана, сир

Солоні сири

Яйця

У будь-якій кулінарній обробці або блюдах - 1 яйце в день

 


Жиры

Вершкове, коров'яче пряжене й рослинні

Виключають: яловичі, баранячий, кулінарні жири. Обмежують: свинячий жир

Крупы

Будь-які блюда в помірній кількості

Горох, квасоля, боби

Хліб і борошняні вироби

Пшеничний і житній хліб, особливо з борошна другого сорту, різні випечені вироби, можна з отрубями

Обмежують: виробу з листкового й здобного тесту

Овочі

У підвищеній кількості, сирі й у будь-якій кулінарній обробці. При уратных каменях додають цитрусові (лимон, апельсин)

1ри оксалатних каменях обмежують томати, кресс-салат

Супи вегетаріанські

Борщі, щи, овочеві, картопляні з додаванням круп, холодні (холодник, свекольник), молочні, фруктові

М'ясні, рибні, курячі грибні супи, бульйони, супи й: щавлю, ревеню, шпинату, бобових

Холодні закуски

Салати зі свіжих і квашених овочів, із фруктів, вінегрети, ікра овочева (кабачкова, баклажанна)

Солоні закуски, копченості, ікра

Плоди, насолоди, фрукти і ягод

У підвищеній кількості, свіжі й у будь-якій кулінарній обробці, сухофрукти, креми, киселі

При оксалатних каменях виключають шоколад

Напої

Чай, кава - неміцний, з молоком, будь-які фруктові й овочеві соки, зелений чай, узвары із сухофруктів

Какао, міцний кава й чай

Мінеральні води

Нафтуся Трускавецького й Збручанського родовищ (Нафтуся, Трускавецька, Товтри, Сагаиовс-Кая, Збручанська), Лужанська, Галявина Квасова, Боржомі, Санрис, Єсентуки 4, 17, води Железно-водского родовища - Смирновська, Славлячи-Новская - до 1,5% від маситіла в день курсом до 2 тижнів, можна щокварталу (2 рази у квартал).

 


Прийом їжі - 4 рази в день, у проміжках – питво.

Средний химический состав и энергоценность диеты составляют:

Середній хімічний склад і енергоцінність дієти становлять:
Білки - 70-80 г, 50% тваринного походження, в основному – молочні.
Жири - 80-90 г, 30% рослинного походження.
Вуглеводи - 350-450 г.
Поварена сіль - 10 г, у тому числі.
Вільна рідина, що втримується в продуктах - 1,5-2,0 л і більше.

Енергоцінність - 2500-2800 ккал.

 

| Друк |

Рекомендації та дієта для пацієнтів з запальними процесами в нирках та сечових шляхах

Рекомендації уролога

- Після перенесеного гострого епізоду сечової інфекції через 1 місяць виконують загальні аналіз сечі, за показами - аналіз сечі за Нечипоренко, засів сечі.
- Диспансерний облік - протягом 3 років. Після оперативного лікування цей термін збільшується до 5 років.
1 раз в б місяців виконується загальний аналіз сечі, посіє сечі.
1 раз на рік - УЗД, РСГ* (при необхідності).
- Виключення переохолоджень, великих фізичних навантажень, профілактика гострих респіраторних захворювань, своєчасне лікування ЗПСШ** та позаниркових інфекційно-запальних вогнищ (карієс, тонзиліт, гайморит, фурункульоз та інше).
- Лікувальне харчування.
- Реабілітаційне протирецидивне лікування після перенесеного гострого процесу повинне проводитися за допомогою фітотерапії та/або призначених антибактеріальних препаратів терміном до 2 місяців.
- Санаторно-курортне лікування (Трускавець, Сходниця, Гусятин, Сатанов).

* РСГ - реносцинтиграфія
** ЗПСШ - захворювання, що передаються статевим шляхом

Фітотерапія

Лікарські рослини призначають після попередньо проведеного лікування антибактеріальними препаратами у період стихання інфекційно-запального процесу окремо або разом з антибактеріальними препаратами

- Лікарські рослини з антисептичною та протизапальною дією: мучниця звичайна, листя брусниці, ромашка лікарська, квіти безсмертника, тополя чорна, яловець, коріння лопуха великого.
- Лікарські рослини з переважно діуретичною дією: нирковий чай, ягоди шипшини, бруньки та листя берези, петрушка (коріння, насіння), насіння кропу, солодка гола.

Використовують як окремо взяті лікарські трави, так і їх суміші.
Із готових рослинних препаратів з комплексною дією на нирки та сечові шляхи для курсу фітотера рекомендовано використовувати комбінований рослинний препарат Канефрон Н (Біонорика АГ, Німеччина).

У випадку частого загострення хронічного пієлонефриту найбільш ефективним є курсо лікування зі зміною антибіотика кожні 10 днів (на першому етапі).

При стиханні активного запалення використовують тільки лікарські рослини протягом 15-20 дн. Далі йде чергування 10-денних циклів прийому антибіотиків та 20-денних курсів фітотерапії.

При стійкій клініко-лабораторній ремісії переходять на лікування тільки лікарськими рослинами. використовуючи переривчасті курси на протязі 1-1,5 років.

Переваги Канефрону Н

- Високоякісний рослинний препарат, що складається зі стандартизованих екстрактів кореня любистку, трави золототисячника, листя розмарину
- Показаний для лікування захворювань нирок та сечових шляхів, а також лікування та профілактики каменеутворення без вікових обмежень
- Має комплексну дію на нирки та сечові шляхи (сечогінна, спазмолітична, протизапальна, антимікробна, нефропротекторна)
- Нормалізує рН (кислотність) сечі, що попереджує ріст та утворення каменів
- Покращує результати лікування антибіотиками
- Добре переноситься, ідеальний при необхідності тривалої терапії

Дорослі приймають по 2 драже або по 50 крапель 3 рази на день

КАНЕФРОН Н - ГАРМОНІЯ ЛІКУВАННЯ ЗАХВОРЮВАНЬ НИРОК ТА СЕЧОВИХ ШЛЯХІВ

Професор С.П. Пасєчніков, Інститут урології АМН України

 

Дозволяється

Забороняється

Хліб

Хліб білий, з висівками, сухарі, печиво

Торти, кремові вироби, здоба

Супи

Супи вегетаріанські, овочеві, круп'яні, молочні та фруктові

Супи на м'ясних, рибних та грибних бульйонах

М'ясні продукти, риба та страви з них

Страви з м'яса нежирних сортів: яловичини, телятини, курки вареної, шматком або рубленою; риба відварена

Жирні сорти м'яса: свинина, баранина, гуска, качка; консерви, ковбаси, сосиски

Овочі та страви з них

Овочі в усіх видах, страви з картоплі, моркви, буряку, цвітної капусти, горошку, помідорів

Всі гострі та солоні приправи, перець, гірчиця, хрін, оцет, цибуля, часник; солоні та мариновані овочі

Круп'яні та борошняні вироби

Страви з усіх круп, макаронів, локшини, вермішелі на молоці у вигляді каш, пудингів

 


Фрукти та ягоди

Будь-які фрукти та ягоди без обмеження

 


Молочні продукти та страви з них

Молоко та молочні продукти в усіх видах; негострий сир; білкові омлети

Жовтки яєць та гострий сир, сирий яєчний білок

Напої та соки

Чай та кава неміцні; фруктово-ягідні соки без обмеження; цукор, мед, варення, відвар шипшини

Вино та інші алкогольні напої


Дієта повинна задовольняти наступним умовам:
- прийом їжі-5 разів на день
- їжа не повинна бути холодною або дуже гарячою
- мінеральні води рекомендуються тільки лікарем

 
 
Joomla! Template design and develop by JoomVision.com - http://www.joomvision.com